meditasjon og mindfulness hvordan meditere

Meditācija un Apzinātība

Dzīve ir piepildīta ar traucējumiem un stimulāciju. Visticamāk, ka vairums no mums laiku pa laikam vēlas atrast veidu, kā visu nomierināt un uz brīdi apstāties pilnīgā klusumā. Meditācija ir paredzēta, lai palīdzētu jums būt vairāk kl klāt apkārtējā vidē un sevī. Jūs varat meditēt viens pats vai ar citiem, galvenais ir atvēlēt dažas minūtes tikai sev pilnīgā klusumā un mierā.

Dažreiz nav iespējams izdomāt risinājumu, dažreiz ir jādod sev laiks, lai vienkārši būt, ļaujot domām un emocijām mierīgi plūst, nepretojoties tām. Tas ir apzinātības praktizēšanas veids.

Pārgājienu jaka apzinātības dabā  Skriešanas apavi meditācijai mežā

Kas ir meditācija? 

Meditācija ir garīga prakse, kuras mērķis var būt fiziskās un garīgās labsajūtas, palielinātas garīgās kapacitātes, paplašinātas apziņas vai garīgās atziņas sasniegšana. Meditācija sākotnēji tika izpildīta kā reliģiska prakse, vislabāk zināma hinduismā un budismā. Budisma meditācija ir bieži saistīta ar pašu meditācijas izpildi. Tradicionālās budisma meditācijas nozīme ir novērot ķermeņa funkcijas un domas, un mērķis parasti ir sasniegt apgaismību.  

Mūsdienās, ārpus reliģiskā konteksta, meditācija bieži tiek praktizēta pret stresu, pret trauksmi, labākai gulēšanai un ķermeņa un prāta dziedināšanai. Tomēr šīs prakses, piemēram, Transcendenta meditācija, Acem meditācija un Skandināvu jogas un meditācijas skola, bieži ir iedvesmotas no budisma meditācijas. Ir izstrādātas vairākas modernas meditācijas tehnikas pēdējā laikā, bet visvairāk pēdējā laikā ir ziedējusi apzinātība. Prakse, kas tālāk attīsta tehnikas, kas radītas reliģiskajās tradīcijās, iekļautas rietumu zinātniskajā sistēmā. Apzinātības tehnikas tādējādi ir pētītas, un šo tehniku praktizēšana ir pierādījusi pozitīvu ietekmi uz mūsu veselību. 

Power sporta krūšturis meditācijai  Power sporta krūšturis apzinātības vingrinājumiem

Atšķirīgas meditācijas formas

Meditācija parasti tiek iedalīta koncentrācijas tehnikās un atvērtības tehnikās.

Koncentrācijas tehnikas ietver to, ka praktizētājs vērš uzmanību uz noteiktu objektu, piemēram, elpošanu, kā to parasti dara jogas prakses laikā. Šādās tehnikās bieži tiek izmantota mantra meditācija. Reliģijā mantra ir svētas vai spēka pilnas frāzes. Šīs frāzes tiek izmantotas meditācijā, lai virzītu prātu un izsauktu dievus. Modernā praksē tas var būt īsas frāzes ar patīkamiem un motivējošiem vārdiem, kas atbilst jūsu pašreizējai situācijai, kuras jūs paši atkārtojāt sesijas laikā, lai atrastu mieru un komfortu. 

Atvērtības tehnikas, savukārt, ir tehnikas, kas paredzētas, lai atvērtu domas un emocijas. Šajās tehnikās ir arī apzinātība. Dažos meditācijas veidos ir apvienotas šīs divas tehnikas. 

Meditāciju var arī izmantot fiziskajā aktivitātē. Meditācija var bieži būt sastāvdaļa dažādās modernās jogas formās. Dinamiskā meditācija ir šāda meditācijas tehnika, kas apvieno fiziskās un garīgās vingrinājumus. Šeit tiek apvienotas elpošanas vingrinājumi, deja un garīgā koncentrācija, lai sasniegtu mainītas apziņas stāvokļus. 

Meditācija caur pārgājienu dabā  Apzinātība caur pārgājienu dabā

Kā meditēt?

Ir daudz veidu, kā meditēt, kā jau minēts iepriekš. Bet visizplatītākais un vienkāršākais veids, kā uzsākt meditācijas praktizēšanu, ir sekot šiem 5 vienkāršajiem soļiem: 

 

1. Vieta

Atrodiet mierīgu un ērtu vietu, kur jūs netiksiet traucēti, un kuru varēsit apmeklēt arī turpmākām meditācijām. Tas var būt viesistabā vai guļamistabā. Dariet visu nepieciešamo, lai jūsu vieta kļūtu par tādu, kas rada labas sajūtas un mieru ķermenī un prātā.  

2. Laiks

Ir pierādīts, ka ir vieglāk uzturēt ieradumu, ja to padara par rutīnu, t.i., darot to vienā un tajā pašā laikā katru reizi. Izvērtējiet, vai vēlaties sākt dienu ar dažām meditācijas minūtēm, pabeigt dienu ar dažām meditācijas minūtēm labākai gulēšanai vai atbrīvoties no stresa, atverot dažas minūtes meditācijai dienas vidū.

3. Ilgums

Vislabāk ir sākt meditācijas un apzinātības praktizēšanu ar 5 - 10 minūtēm katru reizi, lai pierastu un justos ērti ar vingrinājumiem. Pēc tam, kad tas kļūst dabiski, varat palielināt laiku pēc vajadzības. Iesakām iestatīt taimeri telefonā, lai sekotu laikam, un daudziem patīk fonā klausīties patīkamas dabas skaņas, piemēram, putnu čivināšanu vai viļņus, lai labāk iejustos. 

4. Sēdēšanas pozīcija

Lai atrastu ērtu sēdēšanas pozīciju, varat atrast spilvenu vai segu, uz kuras sēdēt. Daudzi izvēlas klasisko pozīciju ar kājām krustā un rokām klēpī, bet šeit nav noteikta atbilde, vienīgi iztēle nosaka robežas. Svarīgākais ir, lai jums būtu ērti sēdēt un saglabāt to pašu pozīciju visā meditācijas laikā.

5. Tehnika

Jūs paši izvēlaties, vai vēlaties turēt acis vaļā vai ciet. Svarīgākais ir tas, lai redzējums netraucētu fokusēties iekšēji meditācijas laikā. Elpojiet mierīgi caur degunu, velciet elpu pār lūpām, līdz plaušām un pavisam leju līdz vēderam. Ieteicams liekams roku uz vēdera sākumā, lai patiešām justu, ka tas piepildās ar gaisu. Tad mierīgi izelpojiet un sajūtiet ar roku, kā gaiss atstāj vēderu. Varat saskaitīt līdz 4, kad ieelpojat, un atkal līdz 4, kad izelpojat. Ja jūs zaudējat skaitīšanu vai domas sāk klīst, kas ir pilnīgi normāli, jūs varat mierīgi atgriezt fokusu uz elpu un mēģināt atkal.    

 

Vadīta meditācija 

Vadīta meditācija bieži tiek izvēlēta iesācējiem, kad viņi sāk praktizēt meditāciju un apzinātību. Vadītā meditācija ir tad, kad jūs sekojat balsij visā vingrinājumā, ļaujot tai vadīt un pārvest jūs caur prātu. Tas ir vienkāršs veids, kā meditēt, jo jums tiek dotas lietas, uz kurām koncentrēties meditācijas laikā, un traucējošas domas tiek samazinātas. 

Ir daudz vadītu meditāciju, ko var atrast YouTube, pat norvēģu valodā.

Ir arī alternatīvas ārpus YouTube, lejupielādējot un izmantojot meditācijas lietotnes, piemēram, HeadSpace vai 10%Happier. Šīs lietotnes piedāvā vadītu meditāciju vingrinājumu klāstu un iespēju reģistrēt vingrinājumus un uzturēt ikdienas meditācijas rutīnu. Šādas lietotnes bieži var piedāvāt pielāgotas meditācijas dažādiem mērķiem, vai tas būtu labākai gulēšanai, mazākam stresam vai paaugstinātai pašcieņai un kontrolei.  

Apzinātība

Apzinātība ir "pievērsta uzmanība pašreizējā brīdī" un ir ļoti līdzīga tradicionālajai meditācijai, bet ar mūsdienu mārketingu bieži izmantota kā terapija garīgās veselības jomā un atdalīta no reliģijas, lai to varētu izmantot visi neatkarīgi no uzskatiem. Lietotnes HeadSpace un 10%Happier tiek definētas kā apzinātības lietotnes tieši tāpēc, ka tās ir domātas kā atslābināšanās un treniņš ikvienam, kurš vēlas izmēģināt tehnikas, lai uzlabotu savu dzīvi. 

Tehnikas apzinātībā lielākoties ir tās pašas, kuras jūs atradīsiet meditācijā, bet apzinātības praktizēšanas mērķis ir kļūt par vispārēju uzlabojumu savā garīgajā veselībā, nevis vēlme sasniegt dievišķu atklāsmi. 

Tilbake til bloggen